top of page
Søk
  • Forfatterens bildete-fjeld

Høyt sitter de, og søte er de!

Da er rypejakta for i år overstått. Etter fjorårets middels sukssess i Jotunheimen vest, tenkte jeg å finne et roligere terreng i år. Men når man er en typisk godværsjeger kan man glemme Vestlandet, og nord for Dovre blir litt langt å kjøre.

Valget havnet derfor, utifra Yr’s høyst upålitelige værmeldinger, på Leirungsdalen, en dal som strekker seg fra Gjendin og sørover mot Bygdin. Så mye slakere enn fjoråret var det ikke der, med flere topper over 2200 meter. Men det var ikke så stupbratt, og mange lier det gikk an å bevege seg i. Og Vågå fjellstyres hytte Vargebue lå fint til i terrenget.


Vargebue, i bakgrunn Nørdre Brurskardknappen.

Da jeg kom opp møtte jeg noen jegere på vei hjem som kunne fortelle om ryper som hadde trukket høyt opp i fjellet da snøen kom på fredag. Og fjellryper som allerede hadde flokket seg.

Første jaktdag gikk med på å konstatere at de hadde rett. Et søk i liene sør for hytta ga ikke tegn til fugl. Først høyt oppe i Steinflye kom de første fuglene på vingene, men 200 meter foran meg. Litt seinere kunne jeg konstatere at joda, fjellrypene hadde flokket seg, da 40-50 fjellryper fløy opp på godt riflehold. Ofte flyr ikke fjellrypa så langt, men disse satte kursen mot Besseggen i det fjerne.

Besseggen

Neste dag gikk jeg lenger inn i Leirungsdalen. Prøvde å holde meg der snøen begynte oppe i lia. Dette medførte at jeg støkkte flere kull, men ingen var særlig samarbeidvillige. Først på vei tilbake til hytta over Semmelhøe fant jeg 6 liryper, hvorav 3 ble med meg hjem.

Onsdag var det bare å holde seg inne på hytta. Uværet kan nesten sammenlignes med det vi hadde på Arnøy for to år siden, hvor hyttene var nære på å blåse av grunnmuren. Regn, seinere sludd og snø kom vannrett.


Uvær i Leirungsdalen

Først i 3 tida lettnet været litt, og jeg dro en tur opp i Nørdre Brurskardknappen. På toppen blåste jeg to ganger regelrett over ende, så jeg valgte å returnere til hytta. Der opplevde jeg en reinsjegers våte drøm. Ca. 100 reinsdyr drev å beitet 30-40 meter fra hytta. (tamrein dessverre)


Reinsdyr ved Vargebue

(Appropos reinsdyr. Årets reinsdyrjakt ble lagt til Dovrefjell etter mange år på Hardangervidda. Dessverre glemte jeg kamera, derfor har jeg ikke laget noe eget innslag fra denne. Men det ble en fin opplevelse med nærkontakt med både Moskus, Fjellrev og masse Reinsdyr. At jeg kom hjem med ei lita simle istedet for den store bukken jeg kunne skyte på mitt “Fritt Dyr-kort”, får jeg forklare med en porsjon utålmodighet, og det at dyret måtte bæres 3 timer til bilen. Det er lettere å bære ei simle på 30 kg enn en bukk på 90!)

Torsdag var været noe lettere, og jeg valgte å saumfare Steinflybakkane. Flere kull med både fjellryper og liryper lettet, men som før alt for tidlig. Etter en stund ser jeg flere ryper som strakte hals litt over og foran meg. Jeg kryper sammen og “lister” meg nærmere. Listingen foregikk på en glassert skare som ga omtrent samme lyd som en elefant i et glassmagasin. Ca 100 liryper letter på 50 meters hold. Et par velvalgte gloser medførte at de 3 som lå igjen også valgte å fly før jeg kom på skuddhold.


Steinflybakkane, full med ryper

Etterhvert skyet det til, og lette snøbyger gikk over til tett snødrev. Tåka begynte også å legge seg nedpå. Men det virket som dette roet rypene noe. Jeg skremte opp flere flokker/kull med fjellryper på godt skuddhold, så dagskvota ble raskt fyllt.


Lirype fra Steinsflye

Neste dag var det hjemreise, så hytta ble klargjort og alt utstyret ble fraktet til bilen før jeg kom meg opp i den samme plassen som dagen før.  Det satt fortsatt mange ryper der, men de var like vanskelig å komme inn på som dagen før. Det som er litt morsomt er at rett etter at jeg hadde fylt også dagens kvote, og gikk mot bilen uten skudd i hagla, begynte rypene å fly opp bare noen meter foran meg. Men når jeg gikk ned fra fjellet, kom det to andre jegere oppover, så de burde ikke være for trygge!

Alt i alt ble årets rypejakt den beste på mange år. Jeg har ikke sett så mange ryper siden Ole Jacob og jeg kom over 500 ryper i en trang lite dal på Kvaløya utenfor Troms rundt årtusenskiftet. Frister til gjentagelse, men skulle gjerne dratt sammen med noen, så meld dere på!

Litt statistikk til sist: hver rype tok ca 3.5 time, 10 km og 521 høydemeter å fange.

IMG_6956
2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page