top of page
Søk
  • Forfatterens bildete-fjeld

Med gangarlaje rundt Neverneshøgda

Omsider var det min tur til å lede en gangarlajs-tur. Og hva var vel mer naturlig at det ble en tur rundt Neverneshøgda, en tur Geo og jeg går 2-3 ganger i uka.


Turen er ca. 6.5 km lang, og det er ca. 258 høydemeter som må forseres. Geologien er litt marmor (kalkrik skifer etter min bedømmelse. (Lyseblå på kartet) 0g glimmerskifer (Lysegrønn på kartet). Dette betyr at det er relativt frodig vegetasjon i området.


Turen startet fra parkeringen til utsiktspunktet til Lomsdal/Visten nasjonalpark på Nevernes. Bortover den nye gangveien har Nevernes havn og Oxholms lagd en skulpturpark, der vi passerer både elg, geit, rådyr og gaupe.


Stien er trang, så det blir å gå på en lang rekke med dagens 22 deltagere. Et lite stopp på utkikkspunktet, men siden de fleste har vært der før, og det ikke er turens mål, går vi straks videre.


Videre bortover gjennom den boreale regnskogen er det vanligvis bare elger, rådyr og jeg og Geo som går. Stien er ikke tydelig, og stedvis kronglete. Det er ikke mye til utsikt mot fjorden, så de få gløttene som er må nytes.


Først når vi kommer bort til Opsjøen åpner terrenget seg litt, og man får litt utsikt.


Fra Opsjøen blir det en del stigning opp mot Neverneshøgda, og det kommer stadig klager på turlederen om at tempoet er for stort. Men jeg vet at det venter noe i enden av turen, og etter mitt skjema er vi 35 minutter for seine. På Øverskalan Kafferast står min assistent Jan Odvar Nielsen og kokkelerer. Vi rekker en stopp på høgda for å skrive oss inn i boka, før vi haster videre over Nevernesmyra.


På noen tidligere Gangarlajs-arrangementer har jeg hatt med litt Flesbergkling som en smaksprøve. Da jeg nevnte at den ble brukt som tilbehør til Småmat, en lapskaus som brukes som festmat i Hallingdal og Numedal, fikk jeg ofte kommentarer om at det gikk jo ikke sammen. Derfor hadde jeg nå lagd min elgversjon av småmat, og leid inn Jan Odvar til å forberede måltidet til vi kom frem til Overskalan. (At han hadde overlatt kokkejobben til Hilda Søla for å dra hjem for å se på fotballkamp (Dinamo Zagreb - Bodø/glimt) fikk jeg først vite når vi hadde 10 minutter igjen å gå!)

Men sammen med litt Aass uten til de som kjørte og Aass juleøl til de som ikke kjørte, ble det en bra avslutning på turen.For de som har lyst til å ta denne turen på egen hånd, har jeg merket de steder der det er mulig å ta feil retning, med røde bånd. God tur!350 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page