top of page
Bob Marley 16. juni 1980

Bob Marley og The Wailers fra Jamaica hadde allerede i 1962 utgitt sine første singler, men det var ikke før i 1973, med albumet  "Burnin'', de slo igjennom utenfor Jamaica. Det inneholdt bl.a.  låter som "Get Up, Stand Up" og "I shot the Sherriff". (Som året etter ble covret av Eric Clapton).

Bob Marley and the Wailers hadde vært i Norge en gang før, på Hortensfestivalen i 1978.

Bare 6 dager før konserten utga de sitt siste album "Uprising". Det solgte bra i Norge, og kom opp på en 6. plass på VG-lista. Allikevel ble hallen bare drøyt halvfull denne kvelden. Kanskje kom utgivelsen i seineste laget?  Men de som kom fikk oppleve en av de bedre konsertene i Drammenshallen. En samlet presse var enige om at det var selveste reggae-kongen som hadde opptrådt.

Da Bob Marley kom til Drammen i 1980, hadde de fått sykdom i crewet. De trengte derfor en som kunne kjøre en følge-spot på Bob. Jeg meldte meg ikke direkte frivillig, men ble utpekt til å ta jobben. Det svære beistet (100 kg) med 2 kW lyspære (Super Trouper) var plassert i et tårn helt oppe under taket i Drammenshallen. Jeg ble utstyrt med et headset, og fikk mine instruksjoner i en amerikansk dialekt jeg ikke skjønte bæret av.

Da konserten startet, ble det straks godt og varmt( dette var jo i juni). Det nærma seg stygt 40 grader oppe i høyden. Men det var ikke det verste. Det var generelt røykeforbud på konsertene i Drammenshallen, men det brydde ikke Bob Marleys publikum seg om. Og det var ikke Marlboro eller Prince de røykte. Dufter med en søtlig, karakteristisk lukt steg opp og omsluttet meg. På slutten var jeg så susen at jeg knapt visste hvor jeg var. Men jeg fikk skryt for jobben etterpå!

Jeg ble dessverre en av de siste som lyste på Bob Marley. Allerede i 1977 hadde han fått kreftdiagnose i en tå. Han nektet å amputere, (som kunne ha reddet han) men fjernet bare svulsten. Høsten 1980 hadde kreften spredd seg, og han døde 11. mai 1981, bare 36 år gammel.

Arrangør: Gunnar Eide

Turne: Uprising Tour

Tilskuere:  3000

Set-liste: (Stockholm)

Support:  I Threes

Besetningen:

Bob Marley  (Vokal og gitar)

Junior Marvin  (Gitar)

Carlton Barrett  (Trommer)

Aston Barrett  (Bass)

Carlton Davies  (Perkusjon)

Tyrone Downie  (Keyboards)

Alvin Patterson  (Tamburin og perkusjon)

Earl Lindo  (Keyboards)

Al Anderson  (Gitar)

I Threes:

Rita Marley
Judy Mowatt
Marcia Griffiths

1980-06-03  Bob Marley.PNG
1980-06-13  Marley omtale.jpg
1980-06-06 Bob Marley - Anonse.JPG
1980-06-16  Bob Marley backstage-pass.jpg
IMG_2249.JPG
1980-06-17  Bob Marley  anmeldelse 1.jpg
1980-06-18  Bob Marley anmeldelse 2.jpg

Avisutklipp fra DT & BB 

bottom of page