top of page
Søk
  • Forfatterens bildete-fjeld

Konserter og show i Drammenshallen 1978 -1990

Oppdatert: 7. feb. 2022

Jeg møtte dessverre "veggen" da fila ble for stor før halvparten ble lagt ut. Jeg jobber nå med ett opplegg på hjemmesiden som jeg håper fungerer!


Drammenshallen 1980


I perioden 1978 -1990 var Drammenshallen Norges største scene. Alle de store konsertene ble arrangert der. Jeg hadde gleden av å få være med i hele perioden, og gikk kun glipp av én konsert (Dessverre var det en av de fineste, Paul McCartney i 1989.)


Drammenshallen.


Etter langvarig diskusjon og planlegging, kom man i 1976 i gang med å bygge Drammenshallen. Da den sto ferdig våren 1978, var den landets (og Skandinavias) største idrettshall, med inntil 4 håndballbaner og 200 meters rundbane for friidrett. Hallen var fra starten eid av en stiftelse, mens kommunen sto for den daglige driften. Når bygge-gjelden var nedbetalt, skulle hallen overføres til kommunen. Det var fra starten også klart at hallen skulle brukes til andre arrangementer enn idrett, for å subsidiere leien for byens idrettslag. Idrettslagene så helst at dette skjedde i sommersesongen, da den ble lite brukt til idrett. Det ble derfor en del kritikk da det utover 80-tallet ble ganske mange konserter. Men samtidig tjente klubbene godt på dugnadsarbeid under arrangementene, så alt i alt var de fleste fornøyd.


Hallbestyrer i hallen var fra starten av Håkon Løbach, en god venn og klubbkamerat i IF Hellas. Jeg drev "halvprofesjonelt" med friidrett på den tiden, og trengte en bijobb. Jeg fikk derfor jobb som tilkallingsvikar i hallen. Da Gunnar Eide startet å arrangere konserter i 1979, fikk jeg jobben med å skaffe stage-hands: sjauere som skulle tømme trailerne for gruppas utstyr og få det opp på scenen. 6 - 20 mann alt etter størrelsen på produksjonen. Under konserten var de vakter rundt scenen, mixepulter og sceneinngang.Konsertene

Etter at Drammensdagene og Idrettsalliansen hadde forsøkt seg som arrangør av pop-konserter, med vekslende suksess og lite økonomisk utbytte, kom ​​Gunnar Eides Internasjonale Konsertdireksjon inn i bildet. Han hadde allerede i 1963 startet opp sin impressario-virksomhet, og de siste årene hadde han stått bak en rekke store konserter i bl. a. Ekeberghallen. Publikumskapasiteten i Ekeberghallen var 4800 tilskuere. Drammenshallen ble med stoler godkjent for 5600 tilskuere. Senere, da man fikk lov å fjerne stolene, ble kapasiteten økt til 6000.Scene og stoler.


Til de første konsertene ble scene og stoler leid inn fra Ekeberghallen. Da det etter hvert ble klart at det ville bli en del konserter, ble det bestemt at Drammenshallen skulle få laget sin egen scene og kjøpe stoler.


Et lokalt sveiseverksted i Kobbervikdalen i Drammen sveiset understellet. Et "lego-system" med bein, tverrstag og dragere i 2 x 2 meters moduler 1,6 meter høyt. Scenegulvet sto jeg og snekret på kommunens snekkerverksted på Gilhus vinteren 1980. 120 lemmer à 2 x 1 meter ga en max scene på 240 m2, inkludert PA-vingene. Stor nok for de fleste internasjonale artister. (Dessverre ikke stor nok for Pink Floyd, som droppet Drammen!)Scenen til Elton John 1982. 16 x 10 m pluss 6 x 4 m PA-vinger på hver side.


Etter noen år begynte gulvet å bli slitent. Det var ikke beregnet at det skulle kjøres gaffel-truck oppe på scenen, noe som gjorde at lemmene begynte å gå i oppløsning. Det ble derfor i 1985 kjøpt inn nytt gulv i skipskryssfiner.


Scenen ble i utgangspunktet satt opp på dugnad av min klubb, I.F. Hellas. Det ble snart klart at det var vanskelig å få folk til å jobbe på en slik dugnad. Byggingen startet vanligvis etter siste trening kl. 22:00. Rivningen kom ikke i gang før alt utstyret var rigget ned, noe som medførte at man ofte ikke var ferdig før i 6-7 tida om morgenen. For folk som skulle på jobb gikk ikke det. Derfor tok jeg på meg oppgaven, sammen med 3 kamerater. Vi brukte ca. 2 1/2 time på bygging eller rivning av scenen.


Scene-gjengen: Magnus Brodtkorb, Frode Alm, Terje Fjeldheim og Børre Myrvold. Hallbetjent Knut Braaten på trucken.Ca. 3500 stoler i grønt, rødt og svart ble kjøpt inn. De ankom i to deler, understell og sete, og ga en av Drammens idrettsklubber en kjærkommen dugnadsinntekt. (I tillegg monterte jeg noen hundre).Stolene i Drammenshallen. Før og etter konserten.

Lyden


Det var alltid mye skriving om dårlig lyd på konsertene i Drammenshallen. Det sier seg selv at med to store mursteinsvegger i hver ende, skal det litt til for at det blir perfekt. Men det var heller ikke helt umulig å få det brukbart. Problemet var vel heller at lydmannen oftest var sterkt hørselshemmet etter mange år i bransjen.


Tabellen.


De fleste kolonnene er selvforklarende, men noen trenger litt utfyllende informasjon:


Bilder: Klikk på bildene for å få opp en større versjon.


Lydspor/Video: I noen tilfeller er det lyd og/eller videoopptak fra konserter i Drammenshallen. Men mye av materialet i denne kolonnen er fra andre konserter på turneen, eller plata som ble promotert på turneen. Det aller meste er hentet fra YouTube. (Dessverre blir man pådyttet mye reklame fra YouTube nå, hvis man ikke er abonnent).


Turne: noen turneer har fått sin egen wiki-side. Der det ikke finnes har link til "Setlist.fm" (the setlist wiki) blitt lagt inn.


Tilskuere: tallet er stort sett hentet fra avisenes anmeldelser. Noe usikre tall, da det var en viss hemmeligholdelse når det ikke var solgt så mange billetter.


Annonser, forhåndsomtaler og konsertanmeldelser: stort sett hentet fra Drammens Tidende og Buskerud Blad. Grunnen til dette er at arkivet til DT & BB er fritt tilgjengelig gjennom Nasjonalbibliotekets nettside.


Formatet er et problem. At det skal se brukbart ut på en mobil-telefon setter sterke begrensninger på å få det sånn som jeg ville ha det. Sida blir alt for smal, og mange av kolonnene ligger utenfor bildet. Under tabellene er det en svart "slidebar" for å bla til høyre.


Dato

Artist

​​Turné

Oppvarming

​​​Set-liste

Lydspor / Video

​​​Tilskuere

​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

24. apr. 1978

​2000

25. aug. 1978

​2000

24. mar. 1979

Tahiti-balletten

​27. apr. 1979

​3600


Det var fotball-alliansen i Drammen som sto som arrangør av Boney M. De ville selvfølgelig ikke ha hjelp av noen friidrettsutøvere. Men klubben min hadde kontor i Drammenshallen, så vi kom oss inn i kontor-avdelingen. En avtale med hallbetjent Knut medførte at i et gitt tidsrom sto en dør videre inn i hallen åpen. Vipps så økte publikumstallet med 10 -15 stk.
Supertramp var den første konserten med Gunnar Eide som arrangør i Drammenshallen. Alt utstyret ble rigget dagen før konserten, og de hadde en lang sound-check. De var ikke begeistret for ekkoet i enden av hallen. Vi fikk derfor i oppdrag å skaffe et stort teppe som ble hengt opp i den bakerste av hallens skillevegger.

Årsaken var at de gjorde opptak av konserten. De ble såpass fornøyd med lyden, at man skal ikke se bort fra at noe fra Drammenshallen kom med på Live-albumet "Paris", som ble utgitt litt seinere!

Jeg rigget meg til med sovepose og madrass på scenen, som hvilende nattevakt. (Den første av etter hvert mange overnattinger i Drammenshallen). Jeg kunne ikke dy meg, så jeg klimpret litt på Rogers Wurlitzer piano før jeg la meg.Dato

Artist

​​Turné

Oppvarming

​​Set-liste

Lydspor / Video

​​Tilskuere

​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

​13. nov. 1979

​13. des. 1979

​​500

​​13. mar. 1980

​​Drammen

​​5000

10 cc hadde som scene-bakgrunn en kjempestor spole-båndopptager (type Tandberg). Spolene ble drevet av to elektromotorer som hver seg veide 300 kg. Vi var 15 mann for å løfte og heise disse 3 meter opp i et vaklevorent stilas. (Kom ikke til med truck).

Da Bob Marley kom til Drammen i 1980, hadde de fått litt sykdom i crewet. De trengte sterkt en som kunne kjøre en følge-spot på Bob. Jeg meldte meg ikke direkte frivillig, men ble utpekt til å ta jobben. Det svære beistet (100 kg) med 2 kW lyspære (Super-trouper) var plassert i et tårn oppe under taket i Drammens-hallen. Jeg ble utstyrt med et headset, og fikk mine instruksjoner i en amerikansk dialekt jeg ikke skjønte bæret av. Da konserten startet, ble det straks godt og varmt( dette var jo i juni). Det nærma seg stygt 40 grader oppe i høyden. Men det var ikke det verste. Det var generelt røykeforbud på konsertene i Drammenshallen. Men det brydde ikke Bob Marleys publikum seg om. Og det var ikke Marlboro eller Prince de røykte. Dufter med en søtlig, karakteristisk lukt steg opp og omsluttet meg. På slutten var jeg så susen at jeg knapt visste hvor jeg var. Men jeg fikk skryt for jobben etterpå! Jeg var en av de siste som fikk æren av å lyse på reggae-stjernen. Dette ble den siste turneen, og han døde av hudkreft et snaut år seinere.

​​​Dato

​​Artist

​​​Turné

Oppvarming

​​​Set-liste

​​Lydspor / Video

​​​Tilskuere

​​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

15. sep. 1980

Grand Ballet de Martinique

25. sep. 1980

25. sep. 1980

​5600

13. okt. 1980


Den hittil relativt ukjente punk/heavyrock gruppa Iron Maiden kom for første gangen til Drammenshallen som oppvarmingsband for Kiss. De fikk en stor fan-skare i Norge etter dette første besøket, og kom tilbake til Drammenshallen 4 ganger til. De ble dermed bandet med flest opptredener i Drammenshallen!


​​​13. okt. 1980

Kiss

​​​Iron Maiden

​​Drammen

​​5600


Turneen het unmasked, og de ankom Drammenshallen umaskerte. Men det var et svare styr med at bussen parkerte helt inn til bakdøra i Drammenshallen, og vi stage-hands og deler av crewet holdt fansen på avstand. Under konserten derimot bar de fortsatt masker.Back-stage pass Paul Simon​​Dato

​​Artist

​​Turné

Oppvarming

​​Set-liste

Lydspor / Video

​​Tilskuere

​​Annonse

Forhåndsomtale

Konsertanmeldelse

​25. mar. 1981

Elton John

AVLYST!

​27. mar. 1981

​5000​​Dato

​​Artist

​​Turné

Oppvarming

​​Set-liste

Lydspor / Video

​​Tilskuere

​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

29. mar. 1981

The Who

AVLYST!3. apr. 1981

2000​​​​Dato

​​​Artist

​​​Turné

Oppvarming

​​​Set-liste

​​Lydspor / Video

​​​Tilskuere

​​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

​24. apr. 1981

​1000

​5. mai. 1981

​5600


Bruce Springsteen i Drammenshallen 1981 er vel kanskje høydepunktet blant konsertene i Drammen. I drøyt 3 timer holdt han det gående i et heseblesende tempo. Han tok noen hvilepauser back-stage, og under en av de ble han stående rett ved siden av meg. Jeg benyttet anledningen til å si "what a great show", og han svarte med "Thanks". (Jeg har plakaten fra denne konserten, men den befinner seg for tiden i Oslo).


​​​​Dato

Artist

​​​​Turné

Oppvarming

​​​​Set-liste

​​​Lydspor / Video

​​​​Tilskuere

​​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

​​28. mai. 1981

​​​Drammen

​​5600​

(Plakat kommer snart)


​​​​Dato

​​​​​Artist

​​​​Turné

Oppvarming

​​​​Set-liste

​​​Lydspor / Video

​​​​Tilskuere

​​​​​​​Annonse

Forhånds-omtale

Konsert-anmeldelse

​31. okt. 1981


​31. okt. 1981


​​5000


​​​​Dato

​​​​​​Artist

​​​​​Turné

Oppvarming

​​​​​Set-liste

​​​​Lydspor / Video

​​​​​Tilskuere

​​​​​​​​Annonse

Forhånds-omtale

​​Konsert-anmeldelse

​11. feb. 1982

​11. feb. 1982

​2000

​1. apr. 1982

​2500

​​12. apr. 1982

​12. apr. 1982

​5600

(Jeg har set-lista til Freddie og trommestikken til Roger Taylor. Kommer seinere).


​​​​​Dato

​​​​​​​Artist

​​​​​​Turné

Oppvarming

​​​​​​Set-liste

​​​​​Lydspor / Video

​​​​​​Tilskuere

​​​​​​​​​Annonse

​​Forhånds-omtale

​​​Konsert-anmeldelse

​20. sep. 1982

​2500

​7. okt. 1982

​5000

​18. okt. 1982

​4000