En reise verd.
Det finnes mange perler på Sør-Helgeland. Langfjorden er en av de mer bortgjemte, men er absolutt verd en liten avstikker fra Riksvei 76.
Tida har stått forholdsvis stille i Langfjord. Lenge var de avhengige av båt, men de fikk jo etter hvert både strøm og vei. Men det foretrukne fremkomstmiddel i Langfjorden har fortsatt bare en hestekraft.
På toppen, der det begynner å bikke nedover mot fjorden, bør man parkere bilen, og gå ned bakken (2 km til sjøen). Her har kunstneren Bjørg Langfjord fått frie tøyler. Hennes mange morsomme installasjoner fortjener en rolig spasertur, ikke stressende bilkjøring.
Man kan sove i en blomster(s)eng
Man kan få gjort sitt fornødne, selv om jeg vel vil anbefale en tur litt lenger inn i skogen hvis behovet melder seg.
Hvis det er kaldt, (og det er det ofte i Langfjorden), kan man fyre i ovnen og varme seg flere steder.
Litt historieundervisning kan man få med seg.
Blir man sliten kan man kanskje sykle resten?
Eller hvile beina litt.
Det lokale dyrelivet er med, men man vil nok nesten like ofte se ekte dyr som de kunstneriske versjonene. Å se elgoksen i brunst kan nok ta litt tid, men man skal ikke sitte lenge under fareskiltet før en elg passerer i bakgrunnen.
Olav Viksmo-Slettan i “Slettan & Martin tar helga” på P1 slår ukentlig et slag for Hammond-musikk, og mener at alle bør elske Hammond. Er du en av disse, har du muligheten i Langfjord.
Hvis det regner, (og det gjør det svært ofte i Langfjorden) er det alltids et par gummistøvler til utlåns. (Må bare tømmes for jord og blomster først.)
Små barn, som nå begynner å bli lei denne kulturløypa, kan få seg en sving i Langfjorddesså.
Nesten nede er det mulig å ta seg en lengre pause i hyggelige omgivelser. Veien deler seg her, og man kan velge å gå tilbake og hente bilen, eller fortsette turen ned til sjøen til fots (2 veier). Det finnes flere installasjoner, men noen må komme som en overraskelse.
Fra veikrysset er det 4 km til Langfjorden kraftverk, på andre sida av fjorden. Her er det mulig å fiske etter laks og sjøørret i strømmen fra kraftverket. Hvis man ikke er sliten etter turen ned bakken (og opp igjen), er dette også et fint utgangspunkt for turer bl.a. i Lomsdal og Visten nasjonalpark. Korte turer, dagsturer eller ukesturer, valget er fritt. Fjelltrimmen i Brønnøy har dessuten alltid noen topper her inne. For eks. Øyrtind (759 m) En fin ettermiddags- eller kveldstur i lange lyse sommerkvelder.
Høyden høres kanskje ikke veldig imponerende ut, men vær oppmerksom på at siden starten går fra 1 moh., tilbakelegger du adskillig flere høydemetre enn de aller fleste som bestiger Galdhøpiggen. (2469 m. De fleste der starter på Juvasshytta, 1841 moh.) Uansett, det er en fantastisk utsikt fra toppen av Øyrtind.
Sausvatn
Langfjorden/Velfjorden
Lomsdal-Visten
Artig rusletur i Langfjorden.😀