Da har min Netatmo værstasjon stått ute et helt kalender-år, og det gir meg mulighet til å sette opp en statistikk for hvordan været har vært i 2022.
Det er mye vær her på Helgelandskysten, og man skal ikke flytte seg langt før både nedbør og temperatur kan være helt forskjellig fra det jeg måler. Men tallene vil uansett gi en indikasjon for hvordan det var.
Temperatur
Sommeren 2022 vil vel for de fleste her på Helgeland ikke gå inn i minneboka som noen fin sommer. Det man husker er temperaturer rundt 12 grader og mye nedbør.
Men hvis man ser nærmere på tallene så var det noen lyspunkter.
Jeg registrerte 19 nordiske sommerdager i 2022. (Temperaturen nådde 20° i løpet av døgnet). Flest i juli med 7 dager.
Det ble en tropedag: 28. juni ble det satt varmerekord med 30, 6°
Det ble også én tropenatt. Natten mellom 30. juni og 1. juli var temperaturen aldri under 20°. Det ble svært nært et tropedøgn, men måleren stoppet på 29,8° fredag 1. juli.
I den kalde årstiden ble det 3 dager med så vidt under -10° i januar og februar. Men årets kaldeste dag kom mot slutten av året, 13. desember, med -13,6°.
23. januar var det for øvrig +8,3°, noe mang en sommernatt sleit med å slå.
Nedbør
Det regner jevnt og trutt på Nevernes. Totalt målte nedbørsmåleren min 2234 mm. Mer enn 2,2 meter med vann!
(Den reelle mengden er nok nærmere 2,5 m. Det er dessverre en svakhet i teknikken ved nedbørsmåleren. Den kan ikke smelte snø, slik at dette registreres. Det målte tallet vinterstid blir derfor alt for lavt. Noe av snøen vil smelte når det kommer mildvær, og vil bli målt. Men mye av snøen vil sublimere.)
Mest dags-nedbør: 10. august var dagen med mest nedbør: 95,3 mm.
Mest måneds-nedbør: i oktober kom det 339,6 mm.
Minst måneds-nedbør: september med 20,7 mm.
Bygene kommer tett og ofte i Velfjorden.
I 2022 var det 140 dager uten nedbør, og derav 225 dager med nedbør. (Som tidligere nevnt blir denne litt feil pga. snø som ikke blir registrert. Det var nok derfor noen flere dager med nedbør).
Men når sola (eller månen) skinner, er det ingen plass som er finere!
I slutten av november var den lengste tørre perioden med 16 sammenhengende dager uten nedbør. (Det kom lite eller ingen snø før i desember, så dette skulle stemme).
Vind
Når det gjelder vind, bor jeg litt i le for alt vær som kommer vestfra. Siden dette vel er fremherskende vindretning på Helgeland, vil min måler selvfølgelig måle mye mindre enn mer vær-utsatte plasser.
Sterkeste vindkast: 12. januar målte vindmåleren min et vindkast på 35,3 m/s fra SV.
Jeg stiller et stort spørsmålstegn ved denne målingen, selv om selve målingen nok er reell. Men retningen den kommer fra tilsier at måleren ligger i le for denne vinden. Kastevinder fra fjellene i øst kunne ha vært såpass sterke. (Jeg opplevde fallvinder i Jotunheimen på orkans styrke for noen år siden. Tidlig om morgenen kom det et brøl, og lavvoen min la seg helt flat. Do-teltet mitt flagret 2 meter av gårde. Det varte i 10 sekunder, så var det stille igjen). Inne i Storebørja skjer dette relativt ofte, men vinden kommer sjelden helt over til min side av fjorden.
Da er det to andre muligheter: noen vil spille meg et puss, og har på et vis klart å vifte så sterkt foran vindmåleren. (Lite trolig).
Den andre muligheten er at en måke eller havørn har landet på måleren, og når den har tatt av igjen, har den dasket til måleren og forårsaket den sterke vinden. (Litt mer trolig?)
Fugleskitt på vindmåleren og ørn i nabolaget styrker min teori.
Den nest-sterkeste vinden som jeg har målt var 20,8 m/s fra NNV den 20. januar.
(I slutten av oktober - begynnelsen av november var vindmåleren ute av drift pga. tekniske problemer. Nærmeste offisielle værstasjon på Brønnøysund lufthavn målte ikke mye vind i denne perioden, så jeg gikk forhåpentligvis ikke glipp av noen rekord der.)
Lavtrykkene sto som vanlig i kø ute i havet for å bombardere Helgelandskysten med nedbør.
Laveste trykk målt: 6. februar var trykket så lavt som 968,9 mb.
Høyeste trykk målt: 20. mars var det oppe i 1042,6 mb.
(1 millibar = 1 hektopascal)
Solformørkelse
25. oktober kunne en delvis solformørkelse sees i Norge. Men store deler av landet hadde skydekke. Her i Velfjorden var vi heldige med at en liten sprekk i skylaget kom akkurat til rett tid.
12. desember hadde vinteren kommet for alvor!
Alle bilder: Terje Fjeldheim
Comments