top of page
Søk
  • Forfatterens bildete-fjeld

Været som var: Velfjorden 2023

En ting er sikkert. Det er mye vær i Velfjorden. På godt og vondt: man rekker aldri å bli lei verken drittvær eller penvær. Til det er det altfor skiftende, gjerne 4 årstider på en og samme dag.


Fullmåne over Storebørja 3. feb 2023.


Som innflytta østlending kan det til tider bli vel mye. Derfor var det bra at det i år regnet nesten 1 meter mindre enn i fjor. Og vi hadde 11 flere nordiske sommerdager!


Temperaturer:


Maks og min temperatur 2023.


Høyeste temperatur: 26. juni: 27,7 ℃. (30,6 i fjor)

Laveste temperatur: 9. mars: -15,1 ℃. (-13,6 i fjor)

Nordiske sommerdager (>+20): 30 (19 i fjor)


Det ble ingen tropedøgn, -dager eller -netter i 2023. (én tropedag i fjor)

Det ble 13 døgn med temperatur lavere enn -10℃ (12 i fjor)


August var den beste måneden med 11 sommerdager.


Året startet med litt regnvær 1. nyttårsdag. En havørn syntes ikke det var noe gøy, så den slo seg ned på den lille holmen 40 m fra huset der jeg bor. Litt våt og pjusket i fjøra. (Noe uskarpt skyldes at det egentlig var mye mørkere enn det ser ut som på bildet.)


Storfint besøk på regnværsdagen 1. januar.

Men så kom det en fin uke med brukbart skiføre.


Skitur i Klokkeråsen 3. januar.


Deretter ble det masse mildvær, og januar og februar ble to av de mest nedbørsrike månedene dette året. (og da mener jeg regn!) Vinter'n kom ikke tilbake før i mars.


Fine skiforhold i mars, selv om det kunne være litt avblåst på toppene, som her på Sausfjellet.


Blåveisen blomstret 17. april ved Sausvatnet. Et sikkert vårtegn fra mine barndomstrakter.


Årets første sommerdag kom 15. mai, og medførte at det ble en del grønt på trærne til nasjonaldagen.


Det ble grønt til 17. mai, men bare så vidt.


Sommeren må sies å ha vært ganske bra, med sommerdagene godt spredt: 1 i mai, 9 i juni, 7 i juli, 11 i august og 1 i september.

Høsten var kort, for allerede i midten av oktober kom vinteren. Og kun avbrutt av den sedvanlige kakelinna, som kom 16. desember, var det kaldt helt fram til nyttår.


Nedbør:



(2022 i parentes)


Årsnedbør: 1466 mm. (2234 mm)

Mest dagsnedbør: 42,2 mm 16. desember (95,3 mm 10. august)

Mest månedsnedbør: 227,5 mm i September (339,6 mm i oktober)

Tørreste måned: 28,9 mm i april (20,7 mm i september)


I januar og februar kom det mer enn 400 mm nedbør i form av regn. Siden dette ville ha medført et sted mellom 4 og 8 meter med snø, er det vel like greit at dette kom som regn? Selv en østlending burde vel fått lov til å klage hvis det hadde kommet som snø?


Mye gråvær i februar, med sludd og regn. (22. februar)


Det ble en god del nedbør i starten på sommeren, mens juli og august ble relativt tørre.


Man tåler noen regnbyger når de lager slike panoramaer (5. august)


September ble som nevnt årets mest regntunge måned. Rypejakta ble utsatt i 1o dager før det omsider så ut til å bli i hvert fall to sammenhengende dager uten nedbør. Til stor frustrasjon for min lille fuglehund, Geo. Med en siste krampetrekning i oktober kom mesteparten av nedbøren som snø i fjellet, og gjorde mer rypejakt nesten umulig.


8. oktober hadde snøen lagt seg ved Søbergvatnet.


Også elgjakta ble utsatt 14 dager pga. mye regn. Å sitte på elgpost i +2 og regn er ikke trivelig. Nå ble forøvrig elgen skutt mens jeg ennå satt inne og spiste frokost, så det hadde kanskje ikke vært så ille?


Storoksen ble felt nesten før jeg hadde stått opp. (14. oktober)


Vind:




Sterkeste vind ble som det står i diagrammet 21,4 m/s og ble målt 17. mars.


Som man også ser av diagrammet blåser det alltid i Velfjorden.

Skiftende bris er et kjent uttrykk i meteorologien, og som elgjeger er det ikke ønskelig, da dyra kan få ferten av en. Men her i Velfjorden har vi skiftende kuling! Da er det best å holde seg hjemme.

Plassen der jeg bor er godt skjermet for vind fra sør og vest. Derfor vil mine målinger være lave i forhold til mer vind-utsatte plasser.


Ekstremværet Hans ble mye omtalt i Norge. 7-9 august ble det i Sør-Norge satt mange nedbørsrekorder, og heftig vind. Her på Helgeland var vi vel litt i utkanten av det verste, og mine målere viste kun ca. 13 mm nedbør og 16,9 m/s vind (NNØ) disse dagene.


Jeg har nok sett verre uvær enn Hans (9. august)


Men natt til 9. august ruska det bra i huset, og da jeg luftet Geo på morgenen stusset jeg litt på det lille fjøset som ligger på eiendommen. Det så litt skakt ut? Ved nærmere undersøkelse viste det seg at det hadde blåst ned fra grunnpilarene.


Ekstremværet Hans blåste ned fjøset til Hans Storvik!





Høyeste høytrykk: 1039,8 hPa 18. april. (1042,6 hPa 20. mars i fjor)

Laveste lavtrykk: 974,6 hPa 21 desember (968,9 hPa 6. februar i fjor)


Lufttrykk ble tidligere benevnt millibar, men det er nå bestemt at det skal hete hektoPascal. Ved havoverflata er normaltrykket ca. 1013 hPa. Siden jeg bor ca. 3 meter over høyvann, så gjelder nok dette for min målestasjon. Alt over dette er altså høytrykk, og alt under er lavtrykk. Og her i Velfjorden står de gjerne i kø. 5-6 lavtrykk er ikke uvanlig i løpet av en måned.


Også normaltrykk kan gi pent vær. 1016,9 hPa den 18. juni. Nevernes og Heggfjorden bak i bildet.


Som nevnt under vind var det uværet Hans i begynnelsen av august som fikk mest oppmerksomhet i 2023. Men dette var langt fra det verste lavtrykket dette året. 992,5 hPa er jo nesten som et høytrykk å regne i Velfjorden.


Statistikk:



Andre observasjoner:


Under mildværet 11. januar traff jeg på denne krabaten på Nevernesveien. Nå var det opptil +8 grader disse dagene, men at froskene skal våkne fra vinterdvalen midt i januar, er vel lite sannsynlig? Konklusjonen ble at den mest sannsynlig hadde kommet med sand fra strøbilen.


Mye fint nordlys i Velfjorden vinteren 2023. Og bedre skal det bli i 2024/25 siden vi nå kommer til midten av den 11-års syklusen man har funnet ut at nordlys har. Og i midten av syklusen er det mest aktivitet.

Fullmåne og nordlys over Børjenesfjellet i begynnelsen av februar. Dessverre er bildet litt uklart, da det ble tatt på frihånd.


Det har ikke så mye med været å gjøre, men 4. februar drepte ei gaupe et rådyr bare 60-70 meter fra huset der jeg bor. Hadde jeg vært oppmerksom på det, kunne jeg sittet i godstolen hjemme og sett dramaet. Dyret var fortsatt varmt da Geo fant det!


10. mai er beveren i Flottvatnet veldig fornøyd over å kunne svømme i et isfritt vann.


Sjølfiskede Velfjord-reker i finværet ved St. Hans-tider er ikke å forakte.


Når vi omsider kom oss opp i rypefjellet, ble det litt fangst. I lia mellom Lomsdalstjønna og Nedre Breivatn fikk Geo sin første ordentlige rype-situasjon. Det meste gikk veldig bra, helt til apporten. Men etter at han hadde rufset litt i fjøra, fikk jeg lov til å overta den. (18. september)


Da det 20 november kom et lite snøfall med perfekt snømann-snø, lagde jeg en lekekamerat til Geo. Han var nysgjerrige en liten stund, men etter som dagene gikk, liknet den mer og mer en påskekylling, når Geo fant den mest anvendelig til å markere på.


I slutten av november forandret temperaturen seg fra pluss-grader og regnvær til -12 ℃ på veldig kort tid. På Nevernes-myra dannet det seg rim-blader på toppen av alle tuene. Bladene var opptil 5 cm lange.


27. november "rullet" fullmånen oppover Råkhatten.


Det er ikke mørketid her i Velfjorden, siden vi ligger et stykke sør for Polar-sirkelen. Men det er heller ikke mye sol å se. Høye fjell omkranser hele fjorden. Så i slutten av november får vi nyte litt indirekte sol bak Grøndalsfjellet når det er mulig.


Da setter vi vår lit til at 2024 også vil bringe mye spennende vær.


Alle bilder er tatt av meg.


Terje Fjeldheim

386 visninger2 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page